Cantec de multumire pentru Sanziene

Taina magica a cantecului de Sanziene este dobandita de femeile si barbatii a caror  inima se deschide  fata de Mama Pamant si tot ceea ce ii inconjoara. Oana Ion, cea care s-a oferit sa-si aduca aportul in culegerea plantelor medicinale pentru produsele Gradina cu Dragoste. A pornit in zorii zilei de Sanziene, pe dealuri si pajisti curate, neputând sa fiu cu ea, eu fiind in drum catre Hobita -Tg Jiu , a mers insotita de lumina primelor raze de soare, sa culeaga aceste flori gingase si vindecatoare,  pentru inima si trupul omului ce le vor folosi mai apoi.  In timpul culesului, a primit in dar aceste cuvinte melodioase...
Ele ni se daruiesc noua pentru tamaduire, iar noi le daruim energia iubirii noastre,  formând comuniunea intre fiinta omului si fiintele naturii.


Am simtit sa impartasim si cu voi acele momente, care au venit fara a fi pregatite inainte.

Sa zâmbim cu inima!

Mihaela

Traditii si obiceiuri

                               Traditii si obiceiuri
Sunt multe obiceiuri si credinte pentru aceasta sarbatoare, am "cules" cateva pentru a le reaminti. Doar asa le mai putem reinvia unele dintre ele.

În calendarul popular, ziua de 24 iunie este cunoscuta sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica.
Deşi sunt asociate sărbătorii creştine a Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, Sânzienele îşi au originea într-un stravechi cult solar. Sărbătoarea se mai numeşte în unele locuri şi "Cap de vară".
Sărbătoarea Sânzienelor mai este denumită în popor şi "Amuţitul cucului". Această pasăre cântă doar trei luni pe an, de la echinocţiu de primăvară (în jurul datei de 21 martie) până la solstiţiul de vară (în jur de 21 - 22 iunie) sau de Sânziene, pe 24 iunie. Se spune în popor că, dacă cucul încetează să cânte înainte de Sânziene, înseamnă că vara va fi secetoasă.
Sânzienele (Drăgaicele) sunt binevoitoare omului, aduc fertilitate culturilor agricole, femeilor căsătorite, păsărilor şi animalelor, dau miros şi puteri tainice florilor, tămăduiesc bolile şi suferinţele oamenilor şi apără lanurile de intemperiile naturii. Sub un nume sau altul, aceste făpturi mitice există în folclorul tuturor popoarelor, nu numai în Europa, ci pe toate continentele.
Sărbătoarea Sânzienelor are loc la trei zile după Solstiţiul de Vară, cea mai lungă zi din an, moment de răscruce situat la mijlocul anului şi înscris sub semnul focului, al Soarelui. În cinstea acestuia se aprind focuri uriaşe pe culmile dealurilor. Încinşi cu brâuri din pelin, oamenii se rotesc în jurul focului, apoi aruncă în foc aceste brâuri ca să ardă odată cu toate posibilele necazuri viitoare. La final, se rostogolesc la vale roţi aprinse, şi ele simboluri ale Soarelui, care se îndreaptă odată cu vara către toamnă şi care au rolul de a alunga spiritele rele. Uneori, sunt lăsate să plutească pe ape mici ambarcaţiuni cu lumânări. Se practică săritul peste focul purificator. Se crede că cine va trece prin foc sau va sări peste el în această noapte, se va purifica şi întregul an care urmează va fi apărat de duhurile rele, de boli şi va fi fericit. Tradiţiile acestea, care există şi acum în ţările Europei Centrale şi de Nord datează de secole, cu mult înaintea creştinismului.
In această zi, florile de sânzâiene, împletite în cununi, sunt atârnate, până în anul următor, la ferestre, la porţi, la streşinile caselor, cu credinţa că vor apăra oamenii, animalele şi recolta de forţele nefaste, malefice şi vor aduce noroc şi belşug. Aceste cununi sunt folosite şi pentru prevederea viitorului, în funcţie de felul în care cad după ce sunt aruncate pe casă.

Floarea de Sânziană (Gallium verum sau Gallium mollugo – după culoarea galbenă sau albă) este o floare de câmp cu inflorescenţe mărunte, pline de polen, frumos mirositoare, care înfloreşte în preajma solstiţiului de vară, în perioada coacerii cerealelor. Ea are numeroase întrebuinţări în medicină şi cosmetică, drept pentru care mitologia populară i-a acordat şi proprietăţi mistice, fiind folosită în practicile magice efectuate în noaptea premergătoare zilei Sfântului Ioan Botezătorul. Dacă o fată tânără o pune sub pernă în noaptea respectivă, îşi va visa cu siguranţă ursitul. Dacă îşi pun în păr sau în sân floarea respectivă, atât fetele cât şi femeile devin mai atrăgătoare şi mai drăgăstoase. Dacă se spală la ivirea zorilor cu roua căzută pe Sânzâiene sau se îmbăiază în apă curgătoare devin mai frumoase. 


În medicina populară, Sânziana are numeroase întrebuinţări, dar pentru a avea eficienţa dorită trebuie culeasă după un anume ritual: florile se culeg în zorii zilei de Sf. Ioan Botezătorul, în timp ce tulpina şi seminţele, cum este şi firesc, toamna. Dacă sunt culese corespunzător, proprietăţile lor sunt miraculoase. Astfel, întăresc copiii debili şi limfatici, dacă se pun în apa lor de baie; vindecă frigurile; puse în alcool vindecă rănile şi urmele loviturilor; roua căzută pe flori în noaptea de Sf. Ioan Botezătorul este leac sigur pentru bolile de ochi şi piele.

Din seria obiceiurilor legate de această zi face parte şi tradiţia băii de solstiţiu (21 iunie) sau de ziua Sf. Ioan Botezătorul (24 iunie). Aceasta se face într-o apă curgătoare şi se consideră că spală toate nenorocirile şi supărările anului trecut, precum şi că ajută ca să se împlinească toate dorinţele în următorul an. Există de asemenea obiceiul unui scăldat ritual pentru păstrarea sănătăţii. Pentru acest lucru sunt alese locuri anume, ape din sălbaticie. Se mai spune că dacă la miezul nopţii bei roua căzută pe floarea de Sânziană, aceasta purifică.


În ziua de Sânziene au loc bâlciuri şi iarmaroace, acestea fiind un foarte bun prilej pentru întâlnirea tinerilor în vederea căsătoriei. Târgurile de fete erau des întâlnite în această zi, iar printre cele mai renumite târguri care aveau loc la Sânziene se numără cele de la Buzău, Focşani, Buda, din judeţul Vrancea, Ipăteşti, judeţul Olt, Piteşti, Câmpulung Muscel, Cărbuneşti, judeţul Olt, Broşteni, judeţul Mehedinţi, Giurgeni, judeţul Ialomiţa.
Florile culese în ziua de Sânziene, prinse în coroniţe sau legate în formă de cruce, erau duse la biserică pentru a fi sfinţite şi erau păstrate, apoi, pentru tratarea bolilor sau alungarea tuturor relelor. De altfel, acum, o dată cu venirea verii, era un bun prilej pentru culegerea plantelor de leac, toate având o eficacitate sigură. În noaptea de Sânziene răsare şi floarea albă de ferigă, care aduce noroc celui care o va culege.

Sanziene uscate natural
Tot în noaptea dinaintea sărbătorii, fetele obişnuiau să pună sub pernă flori de sânziene, în speranţa că astfel îşi vor visa ursitul. Femeile căsătorite aveau alte griji, astfel că îşi înfăşurau cu sânziene mijlocul, pentru a nu avea dureri la muncile câmpului. Atât fetele, cât şi femeile, fără deosebire, îşi puneau în păr sau în sân floarea, pentru a atrage atenţia asupra frumuseţii lor.
Din spicele de grâu, sânziene şi alte plante, fetele îşi făceau cununi cu care se împodobeau şi jucau dansul Drăgaicei. Acest dans era pentru belşug, precum şi pentru protecţia gospodăriilor şi ogoarelor. În tradiţia populară, se credea că, odată cu drăgaicele, juca şi soarele la amiază, astfel că el stătea mai mult pe cer decât de obicei.
De asemenea, fetele obişnuiau ca, în timpul zilei, considerată o perioadă extrem de benefică, să se supună descântecului de întors inima unuia către altul, de unde se poate vedea că aproape toată ziua era dedicată în special iubirii.
În medicina populară, sânziana este folosită pentru foarte multe boli, dar trebuie culeasă în zorii zilei. Se spune că sânzienele puse în apa de baie întăresc copiii slabi şi sensibili, acest procedeu fiind folosit şi pentru tratarea frigurilor. Roua căzută pe flori în noaptea de sânziene vindecă bolile de ochi şi piele.
La cules de plante, impreuna cu Anastasia si Mario, el fiind fotograful :)


Noaptea de Sânziene  este o noapte magică, un moment de linişte, de echilibru, în care se deschid porţile cerului şi lumea de dincolo vine în contact cu lumea pământeană.

Bibliografie
 
Mihail Sadoveanu, Nopţi de sânzâiene. Paştele blajinilor, Editura Minerva, 1980
Dimitrie Cantemir, Descriptio Moldaviae
Romulus Vulcănescu, Mitologie română, Ed. Academiei, Bucureşti, 1985

Si sursa  Gandul.info

Dintr-o Vale a Muntilor Poiana Rusca la ... Brasov

As incepe prin a va spune o poveste . fara legatura cu tipul religiei/credintei ce o are sau nu, fiecare dintre noi,  ci doar cu o morala frumoasa.
 Se zice ca Buddha, atunci cand a fost primit in ceruri, aflandu-se la poarta raiului atunci cand a vazut cat de frumos este inauntru, a cerut sa se intoarca pe pamant. Uimiti si mirati mai marii cerului l-au intrebat : “De ce ?!” Iar el a raspuns: “Atunci cand pe ultimul semen al meu voi reusi sa-l trimit aici, atunci voi intra si eu impacat…” 

Visul lui il nutresc si eu pentru oameni, pentru pamant, pentru noi toti creati dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu!

   Asa e si povestea mea cumva.
A devenit atat de complexa simplitatea ei, incat nu mai pot lua decizii doar pentru mine, in special de cand exista Mario si Anastasia. Eu, ma simt noi, si asta, de dinainte sa dau nastere acestor copii. Pentru ca noi vine de la fiecare fiinta umana cu Dumnezeu. Daca fiecare dintre noi s-ar gandi inainte de a gandi, inainte de a vorbi si de a face, ca noi suntem unul si ca suntem interconectati, ar fi cu totul alt pamant si alta forma ar avea viata intre oameni si intre oameni si natura. Nu pot ca eu sa stau intr-un loc frumos, curat, linistit, departe de noxe si poluare de toate felurile, dar in care, sa nu ofer darurile mele si sa nu imi fac partea mea. Este ca si cum vrei sa daruiesti si nu ai cui. Atunci ce rost mai are?
Daca as fi ramas in continuare in Vale, ar fi insemnat egoism din partea mea. In primul rand fata de copiii mei, ei au nevoie sa creasca alaturi de alti copii si sa invete viata asa cum este ea, asa cu de toate, sa experimenteze din ale vietii, sa vada, sa cunoasca si apoi sa aleaga singuri drumul lor. Parca am vazut Raiul , asa ma simt, iar acum prin eforturile depuse, doresc ca tara asta, ca intreg pamantul sa ajunga o gradina minunat de vie!  Doresc ca raiul in care traim sa umplem de belsug si veselie sufletele, inimile, mintile,  casele si mesele noastre cu apa vie, cu alimente curate si cu dragoste cultivate si pregatite, pentru noi, pentru copiii nostri, pentru semenii nostri. Imi aduc aminte ca de cand eram copil aveam aceasta dorinta, sa dispara saracia, boala, frica si marsavia. Doresc ca magazinele sa vinda, in primul rand, produse romanesti, doresc ca oamenii care cultiva sa fie respectati si sa-si primeasca adevaratul pret pe munca, doresc transparenta si conexiune directa intre noi si pamant. Sunteti deja multi, care imi cereti produse, nu mai prididesc de una singura si copii, si scoala, si plante de cules, si macerat, si un dans sau un apus pe care vreau sa le traiesc ca sa imi mentina echilibrul.
 Am iesit din Vale, din Muntii Poiana Rusca, alegand sa vin la Brasov, asta dupa ce am colindat nitel prin Dobrogea si pe la mare, ca doar acolo m-am nascut. Ooo, cate am de povestit, prin cate am trecut si cate am trait... Abia poposita in Brasov, am trecut printr-un accident de masina, care a cerut timp si finante pentru recuperare, dar puterea gandului si dorinta de viata mi-a dat aripi sa zbor pana intra-colo unde visez cu ochii deschisi si doresc sa faurim impreuna Vetre de familie. Iar in aceasta poveste nu sunt singura, in povestea mea au luat creioane de colorat mai multi: Mariana, care acum sta in casuta din Vale si tare  ma bucur ca si-a luat inima in dinti si a mers sa traiasca, sa experimenteze si ea locul acela, fiind un om cu inima mare, de incredere si omenie, apoi Cristina si Cornel, care m-au sustinut si iubit neconditionat pe tot acest drum cu tot ce a fost necesar, apoi bunicii mei materni Mihai si Ioana – fiindu-mi aproape oricand am avut nevoie de o mana de ajutor, un sfat sau o vorba buna si …copiii, cei care au mentinut steagul sus, in orice moment mai mult sau mai putin placut. Un rol important in aceasta iesire l-a avut Ligia Pop. Ea este cea care m-a invitat prima data sa ies din Vale, la o expozitie cu vanzare si nu orice fel de expozitie, ci Raw Generation, ca si mai multi oameni sa se poata bucura de minunantiile naturii. 
La Brasov, treptat, am intalnit oameni deosebiti, cu suflete minunate si cu vise asemanatoare, Cami, Nae, Traian, Ioan, Georgiana, Flavian, Leda si Razvan, Mihaela, Radu, Gabriela, Dani,  Oana, Calin Cyfer, Rares si multi alti oameni, ce fiecare, si-au adus contributia lor intr-un fel sau altul la bucuriile ce le-am trait, de cand am venit in oras. Iar cei care care au inceput sa creioneze aceasta poveste, avand continuitate, sunteti voi toti, cei care de-a lungul acestui timp ati achizitionat si ati spus mai departe de produsele Gradina cu Dragoste.  Multumesc Universului ca a facut posibila intalnirea noastra. Multumesc voua! Acestia sunt doar cativa din oamenii cu care desenez  radacinile chemarii mele. Chemarea de a iubi pamantul si de a ne bucura de roadele lui in armonie, tihna si implinire sufleteasca.

 Poate o sa va intrebati de gradina, foisor, de plante si de restul ce am mai facut pe acolo, ce se va intampla cu ele. Acolo, sunt prieteni dragi sufletului meu, care m-au ajutat totodata sa si ridic acel foisor, sa imbunatatim si sa infrumusetam acel spatiu. Toate cele mai sus enumerate, sunt, exista si doresc cu voia lui Dumnezeu sa ridicam in acel loc, macar o casuta, asa, …de suflet si pentru cine doreste sa aiba sa stea, intr-un loc, o perioada de retragere.
Dar toate la timpul lor! 


Cu drag,
Mihaela 

Bine de stiut! Pune pe pielea ta doar ceea ce poti manca!

Suntem responsabili pentru sanatatea noastra.



Bine de stiut, inainte de a ne expune razelor UV,
privind produsele de protectie solara:


- radiatiile ultraviolete (UV) pot pune in pericol sanatatea, ducand la diferite modificari la nivelul pielii;

- radiatiile UVA din spectrul solar (radiatii ultraviolete cu lungime mare de unda, 400 nm – 315 nm) penetreaza pielea in profunzime si pot cauza imbatranirea prematura a pielii si dereglarea sistemul imunitar;

- radiatiile UVB (radiatii ultraviolete cu lungime medie de unda, 315 nm – 280 nm) pot provoca arsuri pe piele;

- dozele mari de radiatii UVA pot accentua eritemul si efectele biologice negative ale radiatiilor UVB;

- ambele tipuri de radiatii cresc riscul aparitiei cancerului de piele;

- gradul de nocivitate al radiatiilor UV depinde de conditiile de expunere la soare (durata, loc, intensitatea radiatiei) si de gradul de sensibilitate a pielii;

- niciun produs de protectie solara nu poate asigura o protectie totala impotriva radiatiilor UV, de aceea sintagmele de genul “ecran solar total” sau „protectie 100%” nu sunt corecte;

- termenii folositi pentru categoriile de protectie (“protectie redusa”, “ protectie medie”, “protectie ridicata” si “protectie foarte ridicata”) sunt utilizati in paralel cu factorii de protectie solara (FPS) asociati pentru a ghida consumatorul in alegerea unei creme de protectie solara corespunzatoare;

Atentie la continutul produselor pe care le achizitionati. Ingredientele produsului este musai sa poata fi citite, pronuntate. De aceea, inainte de a cumpara si a va expune la soare luati in calcul si aceste aspecte. Iar aici voi adauga mai multe detalii.



* Aplicati crema cu 30 minute inainte de a va expune la soare.

* Reaplicati crema de protectie solara la fiecare 1 ora si 30 minute, pentru siguranta copiilor Dvs. La adulti se poate si o data la 2 ore.

* Protejati-va cu palarii, esarfe, umbrele si/sau diferite materiale naturale

* Puteti aplica o crema cu protectie solara si dedesubtul machiajului, este chiar recomandat ca tenul sa fie protejat de razele UVA chiar daca nu este o vreme cu soare

* Straduiti-va sa purtati cat mai mult timp si in special cand iesiti afara, haine de bumbac, in si/sau din materiale naturale,acestea vanad un fact de protectie, ele insele au un SPF4

* Stati la umbra sau in casa, atunci cand soarele este puternic in timpul zilei


"Poti inchide ochii, dar nupoti stinge soarele" Nicolae Iorga



Sa avem zile frumoase cu soare si incantatoare!


Cu drag,

Mihaela Stamate