Dragi prieteni de pretutindeni, toamna se apropie vertiginos iar roadele sale ne imbie si ne incanta sufletul prin bogatia sa. Traditia neintinata si mestesugurile romanesti sunt intiparite in ADN-ul nostru.
De aceea sunt multi care se straduie, dupa cum a fost fiecare inzestrat, sa duca mai departe autenticitatea si simplitatea frumusetii lucrurilor naturale si faurite manual.
Va invit sa ne fiti alaturi si de aceasta data, sa ne revedem o parte dintre noi, sa ne cunoastem si sa ne bucuram de frumusetea naturala a vietii!
Sa zambim cu Inima!
Mihaela
Pagini
▼
Plante, preparate si pregatiri pentru mare si Raw Generation 3-4 septembrie Bucuresti
Si ori de cate ori simt nevoia si am posibilitatea de a ma incarca energetic, sau sunt zdruncinata emotional, sau am nevoie de un "ascultator de nadejde" iar el sau ea nu este in preajma, merg pana la un copac, ma asez langa acesta, chiar de unii dintre voi o sa spuneti ca-s nebuna sau ciudata, si vorbesc, incepe o conectare intre cele doua fiinte. E atat de reconfortant si tamaduitor acest lucru. Si sa nu credeti, doar incercati si observati diferenta. Stiti de ce?!
Natura are puterea ei si ne-a fost daruita noua din iubire si aceasta se daruie la randul sau cu dragoste din gradina intregului pamant sa isi aduca beneficiile pe toate caile posibile si in toate planurile.
Apoi rostesc o rugaciune din adancul fiintei, multumesc si stau ... si, la un moment dat, apare starea de pace si liniste interioara. Din acel punct , de acolo, incep lucrurile toate sa se schimbe, si pastrez cu mine acea stare cat de mult cu putinta, apoi repet procedeul, cu toate elementele , cu soarele, cu luna, cu stelele, cu insecte, pasari si animalute care apar intr-un moment sau altul, cu apa, cu pamantul, cu pietrele, cu florile, cu toata Creatia vie.
Adăugați o legendă |
Preparatele Personalizate ce sunt formulate anume si intr-o anumita stare de creatie ..., mentionez ca nu vor fi si a doua oara identice. Ca pastrez formulele de baza si extractele pentru anumite creme, tratamente sau diverse afectiuni da, dar nu ca vor fi identice intre ele. Iar pentru a fi cat mai aproape de necesitatile fiecaruia, m-am straduit sa inteleg fiecare caz in parte, dar nu stiu daca am multumit pe toata lumea.. Unde nu am reusit sa vin in intampinare asa cum v-ati fi dorit , imi cer inca o data iertare dar atat am putut face acum in aceasta perioada.
De aceea, m-am focusat pe comenzi si realizarea de produse, ceea ce de multe ori determina sa nu pot raspunde prompt la toate intrebarile, formulele personalizate pentru diverse afectiuni si comenzile tuturor. Imi cer iertare pe aceasta cale celor care din varii motive nu a ajuns coletul la timp sau cu mici diverse erori. Pentru a fi cat mai aproape de necesitatile fiecaruia, m-am straduit sa inteleg fiecare caz in parte . Unde nu am reusit sa vin in intampinare asa cum v-ati fi dorit , imi cer inca o data iertare dar atat am putut face acum , in aceasta perioada.
Despre toate chimicalele si ingrediente ascunse in multe produse pe care le cumparati si nu aveti de unde stii ce se afla inauntru imi voi face timp anume sa vorbesc si despre aceasta.
Mentionez din nou si din nou ca sunt realizate manual, din extracte din plante , culese si macerate la rece, pentru tincturi si apele florale folosesc planta cruda iar pe celelalte care sunt uscate natural le adaug ulterior .. Iar aici lucrurile stau un pic altfel. Nu e ca atunci cand ai uleiurile de-a gata cumparate si doar le amesteci cu diverse ingrediente si gata-i crema sau sapunul. Aici vibratia plantelor si a rugaciunilor se regasesc in produsele finite. Multi dintre voi mi-au spus aceste lucruri fara ca eu sa pomenesc despre toate acestea. Apoi, plantele au o anumita consistenta ,volum de apa , principii active, in functie de momentul culegerii si extragerii din acestea. Pentru a obtine toate aceste beneficii maxime e nevoie de timp si efort pentru culegerea , macerarea, uscarea si prelucrarea lor concreta (pulberi,uleiuri, ape medicinale, tincturi) iar efectele pe care le aduc sunt pe masura.
Un produs de calitate depinde de mai multi factori directi sau indirecti, fiecare influentand potentialul principiilor active din plante, momentul cand sunt culese, intervalul de ore, in functie de pozitia lunii fata de pamant, daca au fost uscate natural si corespunzator, care parti din planta a fost folosita, la ce si cat.
De exemplu , de-a lungul timpului , dupa ce am studiat si am testat mai multe plante si metode de extragere, am concluzionat ca o parte din ele au nevoie de macerare de 3 luni, altele 5 sau 7 luni. Unele necesita dubla extractie, altele ca sa -si reverse proprietatile este necesar de un alt tip de extractie. Iar uleiul de rosii pe care il folosesc la protectia solara sta 12 luni apoi il extrag manual prin presare., Toate acestea si nu numai, contribuie la structura si beneficiile aduse produsului finit.
Plantele medicinale din flora spontana, avand un rol foarte important asupra intregului ecosistem, este bine sa fim atenti cat de mult culegem dintr-un singur loc. Este bine de stiut, ca multe se inmultesc prin reinsamantare. Asadar daca veti merge la cules de plante, lasati sa mai fie si pentru anul urmator.
****
Roinita ,de exemplu, m-am straduit sa o cultiv din samanta , iar dupa multe incercari, pana am reusit sa o prind in gradina, a durat ceva timp, apoi cand am renuntat si mi-am vazut in continuare de treaba, vazand ca nu se prinde, am lasat toate semintele pe un strat printre alte plante , ca mai apoi surpriza! ...ce sa vada ochii mei, ca s-a prins fara sa o da mai bibilesc. Se pare ca a vrut sa imi arate ca se descurca singura sa creasca mare si vanjoasa, fara sa fie bibilita asa de mult.
Sa zambim cu Inima!
Mihaela Stamate
Cantec de multumire pentru Sanziene
Taina magica a cantecului de Sanziene este dobandita de femeile si barbatii a caror inima se deschide fata de Mama Pamant si tot ceea ce ii inconjoara. Oana Ion, cea care s-a oferit sa-si aduca aportul in culegerea plantelor medicinale pentru produsele Gradina cu Dragoste. A pornit in zorii zilei de Sanziene, pe dealuri si pajisti curate, neputând sa fiu cu ea, eu fiind in drum catre Hobita -Tg Jiu , a mers insotita de lumina primelor raze de soare, sa culeaga aceste flori gingase si vindecatoare, pentru inima si trupul omului ce le vor folosi mai apoi. In timpul culesului, a primit in dar aceste cuvinte melodioase...
Ele ni se daruiesc noua pentru tamaduire, iar noi le daruim energia iubirii noastre, formând comuniunea intre fiinta omului si fiintele naturii.
Am simtit sa impartasim si cu voi acele momente, care au venit fara a fi pregatite inainte.
Sa zâmbim cu inima!
Mihaela
Ele ni se daruiesc noua pentru tamaduire, iar noi le daruim energia iubirii noastre, formând comuniunea intre fiinta omului si fiintele naturii.
Am simtit sa impartasim si cu voi acele momente, care au venit fara a fi pregatite inainte.
Sa zâmbim cu inima!
Mihaela
Traditii si obiceiuri
Traditii si obiceiuri
Sunt multe obiceiuri si credinte pentru aceasta sarbatoare, am "cules" cateva pentru a le reaminti. Doar asa le mai putem reinvia unele dintre ele.
În calendarul popular, ziua de 24 iunie este cunoscuta sub denumirea
de Sânziene sau Drăgaica.
Deşi sunt asociate sărbătorii creştine a Naşterii Sfântului Ioan
Botezătorul, Sânzienele îşi au originea într-un stravechi cult solar.
Sărbătoarea se mai numeşte în unele locuri şi "Cap de vară".
Sărbătoarea Sânzienelor mai este denumită în popor şi "Amuţitul
cucului". Această pasăre cântă doar trei luni pe an, de la echinocţiu de
primăvară (în jurul datei de 21 martie) până la solstiţiul de vară (în jur de
21 - 22 iunie) sau de Sânziene, pe 24 iunie. Se spune în popor că, dacă cucul
încetează să cânte înainte de Sânziene, înseamnă că vara va fi secetoasă.
Sânzienele (Drăgaicele) sunt binevoitoare omului, aduc fertilitate
culturilor agricole, femeilor căsătorite, păsărilor şi animalelor, dau miros şi
puteri tainice florilor, tămăduiesc bolile şi suferinţele oamenilor şi apără
lanurile de intemperiile naturii. Sub un nume sau altul, aceste făpturi mitice
există în folclorul tuturor popoarelor, nu numai în Europa, ci pe toate
continentele.
Sărbătoarea Sânzienelor are loc la trei zile după Solstiţiul de Vară, cea
mai lungă zi din an, moment de răscruce situat la mijlocul anului şi înscris
sub semnul focului, al Soarelui. În cinstea acestuia se aprind focuri uriaşe pe
culmile dealurilor. Încinşi cu brâuri din pelin, oamenii se rotesc în jurul
focului, apoi aruncă în foc aceste brâuri ca să ardă odată cu toate posibilele
necazuri viitoare. La final, se rostogolesc la vale roţi aprinse, şi ele simboluri
ale Soarelui, care se îndreaptă odată cu vara către toamnă şi care au rolul de
a alunga spiritele rele. Uneori, sunt lăsate să plutească pe ape mici
ambarcaţiuni cu lumânări. Se practică săritul peste focul purificator. Se crede
că cine va trece prin foc sau va sări peste el în această noapte, se va
purifica şi întregul an care urmează va fi apărat de duhurile rele, de boli şi
va fi fericit. Tradiţiile acestea, care există şi acum în ţările Europei
Centrale şi de Nord datează de secole, cu mult înaintea creştinismului.
In această zi, florile de sânzâiene,
împletite în cununi, sunt atârnate, până în anul următor, la ferestre, la
porţi, la streşinile caselor, cu credinţa că vor apăra oamenii, animalele şi
recolta de forţele nefaste, malefice şi vor aduce noroc şi belşug. Aceste
cununi sunt folosite şi pentru prevederea viitorului, în funcţie de felul în
care cad după ce sunt aruncate pe casă.
Floarea de Sânziană (Gallium verum
sau Gallium mollugo – după culoarea galbenă sau albă) este o floare de câmp cu
inflorescenţe mărunte, pline de polen, frumos mirositoare, care înfloreşte în
preajma solstiţiului de vară, în perioada coacerii cerealelor. Ea are numeroase
întrebuinţări în medicină şi cosmetică, drept pentru care mitologia populară
i-a acordat şi proprietăţi mistice, fiind folosită în practicile magice
efectuate în noaptea premergătoare zilei Sfântului Ioan Botezătorul. Dacă o
fată tânără o pune sub pernă în noaptea respectivă, îşi va visa cu siguranţă
ursitul. Dacă îşi pun în păr sau în sân floarea respectivă, atât fetele cât şi
femeile devin mai atrăgătoare şi mai drăgăstoase. Dacă se spală la ivirea
zorilor cu roua căzută pe Sânzâiene sau se îmbăiază în apă curgătoare devin mai
frumoase.
În medicina populară, Sânziana are
numeroase întrebuinţări, dar pentru a avea eficienţa dorită trebuie culeasă
după un anume ritual: florile se culeg în zorii zilei de Sf. Ioan Botezătorul,
în timp ce tulpina şi seminţele, cum este şi firesc, toamna. Dacă sunt culese
corespunzător, proprietăţile lor sunt miraculoase. Astfel, întăresc copiii
debili şi limfatici, dacă se pun în apa lor de baie; vindecă frigurile; puse în
alcool vindecă rănile şi urmele loviturilor; roua căzută pe flori în noaptea de
Sf. Ioan Botezătorul este leac sigur pentru bolile de ochi şi piele.
Din seria obiceiurilor legate de această zi face parte şi tradiţia băii de
solstiţiu (21 iunie) sau de ziua Sf. Ioan Botezătorul (24 iunie). Aceasta se
face într-o apă curgătoare şi se consideră că spală toate nenorocirile şi
supărările anului trecut, precum şi că ajută ca să se împlinească toate
dorinţele în următorul an. Există de asemenea obiceiul unui scăldat ritual
pentru păstrarea sănătăţii. Pentru acest lucru sunt alese locuri anume, ape din
sălbaticie. Se mai spune că dacă la miezul nopţii bei roua căzută pe floarea de
Sânziană, aceasta purifică.
În ziua de Sânziene au loc bâlciuri şi iarmaroace, acestea fiind un foarte
bun prilej pentru întâlnirea tinerilor în vederea căsătoriei. Târgurile de fete
erau des întâlnite în această zi, iar printre cele mai renumite târguri care
aveau loc la Sânziene se numără cele de la Buzău, Focşani, Buda, din judeţul
Vrancea, Ipăteşti, judeţul Olt, Piteşti, Câmpulung Muscel, Cărbuneşti, judeţul
Olt, Broşteni, judeţul Mehedinţi, Giurgeni, judeţul Ialomiţa.
Florile culese în ziua de Sânziene, prinse în coroniţe sau legate în formă
de cruce, erau duse la biserică pentru a fi sfinţite şi erau păstrate, apoi,
pentru tratarea bolilor sau alungarea tuturor relelor. De altfel, acum, o dată
cu venirea verii, era un bun prilej pentru culegerea plantelor de leac, toate
având o eficacitate sigură. În noaptea de Sânziene răsare şi floarea albă de
ferigă, care aduce noroc celui care o va culege.
Sanziene uscate natural |
Din spicele de grâu, sânziene şi alte plante, fetele îşi făceau cununi cu care se împodobeau şi jucau dansul Drăgaicei. Acest dans era pentru belşug, precum şi pentru protecţia gospodăriilor şi ogoarelor. În tradiţia populară, se credea că, odată cu drăgaicele, juca şi soarele la amiază, astfel că el stătea mai mult pe cer decât de obicei.
De asemenea, fetele obişnuiau ca, în timpul zilei, considerată o perioadă extrem de benefică, să se supună descântecului de întors inima unuia către altul, de unde se poate vedea că aproape toată ziua era dedicată în special iubirii.
În medicina populară, sânziana este folosită pentru foarte multe boli, dar trebuie culeasă în zorii zilei. Se spune că sânzienele puse în apa de baie întăresc copiii slabi şi sensibili, acest procedeu fiind folosit şi pentru tratarea frigurilor. Roua căzută pe flori în noaptea de sânziene vindecă bolile de ochi şi piele.
La cules de plante, impreuna cu Anastasia si Mario, el fiind fotograful :) |
Noaptea de Sânziene este o noapte magică, un moment de linişte, de echilibru, în care se deschid porţile cerului şi lumea de dincolo vine în contact cu lumea pământeană.
Bibliografie
Mihail Sadoveanu, Nopţi de sânzâiene. Paştele blajinilor, Editura Minerva, 1980
Dimitrie Cantemir, Descriptio Moldaviae
Romulus Vulcănescu, Mitologie română, Ed. Academiei, Bucureşti, 1985
Si sursa Gandul.info
Dintr-o Vale a Muntilor Poiana Rusca la ... Brasov
As incepe prin a va spune o poveste .
fara legatura cu tipul religiei/credintei ce o are sau nu, fiecare dintre noi, ci doar cu o morala frumoasa.
Se zice ca Buddha, atunci cand a fost primit
in ceruri, aflandu-se la poarta raiului atunci cand a vazut cat de frumos este
inauntru, a cerut sa se intoarca pe pamant. Uimiti si mirati mai marii cerului
l-au intrebat : “De ce ?!” Iar el a raspuns: “Atunci cand pe ultimul semen al meu
voi reusi sa-l trimit aici, atunci voi intra si eu impacat…”
Visul lui il
nutresc si eu pentru oameni, pentru pamant, pentru noi toti creati dupa chipul
si asemanarea lui Dumnezeu!
Asa e si povestea mea
cumva.
A devenit atat de complexa simplitatea ei, incat nu mai pot lua decizii
doar pentru mine, in special de cand exista Mario si Anastasia. Eu, ma simt
noi, si asta, de dinainte sa dau nastere acestor copii. Pentru ca noi vine de la fiecare fiinta umana cu Dumnezeu. Daca fiecare dintre noi s-ar gandi inainte de
a gandi, inainte de a vorbi si de a face, ca noi suntem unul si ca suntem
interconectati, ar fi cu totul alt pamant si alta forma ar avea viata intre
oameni si intre oameni si natura. Nu pot ca eu sa stau intr-un loc frumos,
curat, linistit, departe de noxe si poluare de toate felurile, dar in care, sa
nu ofer darurile mele si sa nu imi fac partea mea. Este
ca si cum vrei sa daruiesti si nu ai cui. Atunci ce rost mai are?
Daca as fi ramas in continuare in
Vale, ar fi insemnat egoism din partea mea. In primul rand fata de copiii mei,
ei au nevoie sa creasca alaturi de alti copii si sa invete viata asa cum este
ea, asa cu de toate, sa experimenteze din ale vietii, sa vada, sa cunoasca si
apoi sa aleaga singuri drumul lor. Parca am vazut Raiul , asa ma simt, iar acum prin
eforturile depuse, doresc ca tara asta, ca intreg pamantul sa ajunga o gradina minunat de vie! Doresc ca raiul in care traim sa umplem de
belsug si veselie sufletele, inimile, mintile, casele si mesele noastre cu apa vie, cu alimente
curate si cu dragoste cultivate si pregatite, pentru noi, pentru copiii nostri, pentru semenii nostri. Imi aduc aminte ca de cand eram
copil aveam aceasta dorinta, sa dispara saracia, boala, frica si marsavia. Doresc ca magazinele sa vinda, in primul rand, produse romanesti, doresc ca
oamenii care cultiva sa fie respectati si sa-si primeasca adevaratul pret pe
munca, doresc transparenta si conexiune directa intre noi si pamant. Sunteti
deja multi, care imi cereti produse, nu mai prididesc de una singura si copii, si scoala, si plante de cules, si macerat, si un dans sau un apus pe care vreau
sa le traiesc ca sa imi mentina echilibrul.
Am iesit din Vale, din Muntii Poiana Rusca,
alegand sa vin la Brasov, asta dupa ce am colindat nitel prin Dobrogea si pe la
mare, ca doar acolo m-am nascut. Ooo, cate am de povestit, prin cate am trecut
si cate am trait... Abia poposita in Brasov, am trecut printr-un accident de
masina, care a cerut timp si finante pentru recuperare, dar puterea gandului si
dorinta de viata mi-a dat aripi sa zbor pana intra-colo unde visez cu ochii
deschisi si doresc sa faurim impreuna Vetre de familie. Iar in aceasta poveste nu
sunt singura, in povestea mea au luat creioane de colorat mai multi: Mariana,
care acum sta in casuta din Vale si tare
ma bucur ca si-a luat inima in dinti si a mers sa traiasca, sa
experimenteze si ea locul acela, fiind un om cu inima mare, de incredere si
omenie, apoi Cristina si Cornel, care m-au sustinut si iubit neconditionat pe
tot acest drum cu tot ce a fost necesar, apoi bunicii mei materni Mihai si
Ioana – fiindu-mi aproape oricand am avut nevoie de o mana de ajutor, un sfat
sau o vorba buna si …copiii, cei care au mentinut steagul sus, in orice moment
mai mult sau mai putin placut. Un rol important in aceasta iesire l-a avut
Ligia Pop. Ea este cea
care m-a invitat prima data sa ies din Vale, la o expozitie cu vanzare si nu
orice fel de expozitie, ci Raw Generation, ca si mai multi oameni sa se poata bucura de minunantiile naturii.
La Brasov, treptat, am intalnit
oameni deosebiti, cu suflete minunate si cu vise asemanatoare, Cami, Nae, Traian, Ioan, Georgiana, Flavian, Leda si Razvan, Mihaela, Radu, Gabriela, Dani, Oana, Calin Cyfer, Rares si
multi alti oameni, ce fiecare, si-au adus contributia lor intr-un fel sau altul la bucuriile ce le-am trait, de cand am venit in oras. Iar cei care care au inceput sa creioneze aceasta poveste,
avand continuitate, sunteti voi toti, cei care de-a lungul acestui timp ati
achizitionat si ati spus mai departe de produsele Gradina cu Dragoste. Multumesc Universului ca a facut posibila intalnirea noastra. Multumesc voua! Acestia
sunt doar cativa din oamenii cu care desenez radacinile chemarii mele. Chemarea de a iubi
pamantul si de a ne bucura de roadele lui in armonie, tihna si implinire
sufleteasca.
Poate o sa va intrebati de gradina, foisor, de plante
si de restul ce am mai facut pe acolo, ce se va intampla cu ele. Acolo, sunt prieteni dragi sufletului meu, care m-au ajutat totodata sa si ridic acel foisor, sa imbunatatim si sa infrumusetam acel spatiu. Toate cele mai sus enumerate, sunt, exista si doresc cu voia lui
Dumnezeu sa ridicam in acel loc, macar o casuta, asa, …de suflet si pentru cine
doreste sa aiba sa stea, intr-un loc, o perioada de retragere.
Dar toate la timpul lor!
Cu drag,
Mihaela
Bine de stiut! Pune pe pielea ta doar ceea ce poti manca!
privind produsele de protectie solara:
- radiatiile ultraviolete (UV) pot pune in pericol sanatatea, ducand la diferite modificari la nivelul pielii;
- radiatiile UVA din spectrul solar (radiatii ultraviolete cu lungime mare de unda, 400 nm – 315 nm) penetreaza pielea in profunzime si pot cauza imbatranirea prematura a pielii si dereglarea sistemul imunitar;
- radiatiile UVB (radiatii ultraviolete cu lungime medie de unda, 315 nm – 280 nm) pot provoca arsuri pe piele;
- dozele mari de radiatii UVA pot accentua eritemul si efectele biologice negative ale radiatiilor UVB;
- ambele tipuri de radiatii cresc riscul aparitiei cancerului de piele;
- gradul de nocivitate al radiatiilor UV depinde de conditiile de expunere la soare (durata, loc, intensitatea radiatiei) si de gradul de sensibilitate a pielii;
- niciun produs de protectie solara nu poate asigura o protectie totala impotriva radiatiilor UV, de aceea sintagmele de genul “ecran solar total” sau „protectie 100%” nu sunt corecte;
- termenii folositi pentru categoriile de protectie (“protectie redusa”, “ protectie medie”, “protectie ridicata” si “protectie foarte ridicata”) sunt utilizati in paralel cu factorii de protectie solara (FPS) asociati pentru a ghida consumatorul in alegerea unei creme de protectie solara corespunzatoare;
Atentie la continutul produselor pe care le achizitionati. Ingredientele produsului este musai sa poata fi citite, pronuntate. De aceea, inainte de a cumpara si a va expune la soare luati in calcul si aceste aspecte. Iar aici voi adauga mai multe detalii.
* Aplicati crema cu 30 minute inainte de a va expune la soare.
* Reaplicati crema de protectie solara la fiecare 1 ora si 30 minute, pentru siguranta copiilor Dvs. La adulti se poate si o data la 2 ore.
* Protejati-va cu palarii, esarfe, umbrele si/sau diferite materiale naturale
* Puteti aplica o crema cu protectie solara si dedesubtul machiajului, este chiar recomandat ca tenul sa fie protejat de razele UVA chiar daca nu este o vreme cu soare
* Straduiti-va sa purtati cat mai mult timp si in special cand iesiti afara, haine de bumbac, in si/sau din materiale naturale,acestea vanad un fact de protectie, ele insele au un SPF4
* Stati la umbra sau in casa, atunci cand soarele este puternic in timpul zilei
"Poti inchide ochii, dar nupoti stinge soarele" Nicolae Iorga
Sa avem zile frumoase cu soare si incantatoare!
Cu drag,
Mihaela Stamate
- radiatiile ultraviolete (UV) pot pune in pericol sanatatea, ducand la diferite modificari la nivelul pielii;
- radiatiile UVA din spectrul solar (radiatii ultraviolete cu lungime mare de unda, 400 nm – 315 nm) penetreaza pielea in profunzime si pot cauza imbatranirea prematura a pielii si dereglarea sistemul imunitar;
- radiatiile UVB (radiatii ultraviolete cu lungime medie de unda, 315 nm – 280 nm) pot provoca arsuri pe piele;
- dozele mari de radiatii UVA pot accentua eritemul si efectele biologice negative ale radiatiilor UVB;
- ambele tipuri de radiatii cresc riscul aparitiei cancerului de piele;
- gradul de nocivitate al radiatiilor UV depinde de conditiile de expunere la soare (durata, loc, intensitatea radiatiei) si de gradul de sensibilitate a pielii;
- niciun produs de protectie solara nu poate asigura o protectie totala impotriva radiatiilor UV, de aceea sintagmele de genul “ecran solar total” sau „protectie 100%” nu sunt corecte;
- termenii folositi pentru categoriile de protectie (“protectie redusa”, “ protectie medie”, “protectie ridicata” si “protectie foarte ridicata”) sunt utilizati in paralel cu factorii de protectie solara (FPS) asociati pentru a ghida consumatorul in alegerea unei creme de protectie solara corespunzatoare;
Atentie la continutul produselor pe care le achizitionati. Ingredientele produsului este musai sa poata fi citite, pronuntate. De aceea, inainte de a cumpara si a va expune la soare luati in calcul si aceste aspecte. Iar aici voi adauga mai multe detalii.
* Aplicati crema cu 30 minute inainte de a va expune la soare.
* Reaplicati crema de protectie solara la fiecare 1 ora si 30 minute, pentru siguranta copiilor Dvs. La adulti se poate si o data la 2 ore.
* Protejati-va cu palarii, esarfe, umbrele si/sau diferite materiale naturale
* Puteti aplica o crema cu protectie solara si dedesubtul machiajului, este chiar recomandat ca tenul sa fie protejat de razele UVA chiar daca nu este o vreme cu soare
* Straduiti-va sa purtati cat mai mult timp si in special cand iesiti afara, haine de bumbac, in si/sau din materiale naturale,acestea vanad un fact de protectie, ele insele au un SPF4
* Stati la umbra sau in casa, atunci cand soarele este puternic in timpul zilei
"Poti inchide ochii, dar nupoti stinge soarele" Nicolae Iorga
Sa avem zile frumoase cu soare si incantatoare!
Cu drag,
Mihaela Stamate
Pasta Bebe - Crema cu oxid de zinc pentru prevenirea si tratarea iritatiilor
Am descoperit proprietățile oxidului de zinc atunci când băiețelul meu a făcut o iritație puternică de la un scutec de unică folosință. Da, în vremea respectivă foloseam acele scutece de unică folosință - pentru că nu știam că există scutece refolosibile, care se pot spăla ca pe o hăinuță si nu afecteaza atat de grav mediul inconjurator, asa cum o fac cele de unica folosinta. De altfel, si cu absorbantele de unica folosinta exista aceeasi problema! Așadar, după ce am folosit mai toate cremele din comerț și farmacie, disperată fiind de această puternică iritație și neștiind ce să mai fac, am vorbit cu o prietenă farmacistă care mi-a spus sa folosesc oxidul de zinc intr-o crema facuta de mine. Așa că am adaptat la sfatul ei, experiența mea cu plantele medicinale și a rezultat această pastă, pe care o folosesc în casă și acum, cand copiii sunt deja mari. De altfel, această cremă-pasta, este foarte bună la arsuri, iritatii, dupa epilarea inghinala si axiala. Da rezultate bune si neasteptate si la adultii care au o constitutie mai solida si au probleme cu iritarea pielii in diferite zone ale corpului. Este folosita cu succes de domnisoarele si doamnele care vor sa dea o tenta luminoasa fetei, inainte de a aplica fondul de ten si machiajul de seara. Multe spunandu-mi ca le-a imbunatatit aspectul tenului, in special cele care sufereau de roseata si iritatie.
Aceasta crema pasta a dat rezultate excelente si la cei care fac tratamente cu cortizon.
Oxidul de Zinc este un mineral recunoscut oficial ca un excelent filtru UVA și UVB, ce
acționează ca o barieră fizică de protecție pentru piele. Este îndeosebi
întrebuințat pentru pielea iritată, inflamată și/sau foarte sensibilă, cum este
cea a bebelușilor de exemplu și nu numai. Are efect antiseptic, purifiant,
stimulant al vindecării cutanate, cu proprietăți antibacteriene și antifungice.
Mușețelul are proprietăți calmante, cicatrizante, antiseptice, stimulează
regenerarea țesuturilor datorită și bisabolului. Extractul de mușețel
normalizează metabolismul pielii, activează epitelizarea și apariția
țesutului de granulație după arsuri.
Gălbenelele
conțin carotenoide, flavonoizi, mucilagii, substanțe amare și proteice,
acid malic, vitamina C. Au acțiune emenagogă, cicatrizantă,
antiinflamatoare și multe alte proprietăți.
Extern are bune rezultate în tratamentul plăgilor, înțepăturilor de insecte, tratamentul degerăturilor, arsurilor, eczemelor și pentru tratarea pielii uscate și crăpate.
Gălbenelele ajută foarte rapid în flebite, ulcere varicoase care nu se vindecă, fistule, degerături și arsuri, se folosește la leziunile ulceroase ale sânului, chiar dacă sunt maligne (cancer mamar). Este de ajutor și atunci când piciorul este năpădit de ciuperci. Crustele din nas se pot vindeca mai ușor dacă se ung cu această cremă.
Extern are bune rezultate în tratamentul plăgilor, înțepăturilor de insecte, tratamentul degerăturilor, arsurilor, eczemelor și pentru tratarea pielii uscate și crăpate.
Gălbenelele ajută foarte rapid în flebite, ulcere varicoase care nu se vindecă, fistule, degerături și arsuri, se folosește la leziunile ulceroase ale sânului, chiar dacă sunt maligne (cancer mamar). Este de ajutor și atunci când piciorul este năpădit de ciuperci. Crustele din nas se pot vindeca mai ușor dacă se ung cu această cremă.
Florile și frunzele de Sunătoare au proprietăți cicatrizante, vasodilatatoare, antiinflamatoare. Cândva, această plantă se numea iarba zânelor, ca urmare a eficacității sale.
Extractul uleios la rece din sunătoare este foarte bun de asemenea și pentru arsuri, hematoame, inflamațiile ganglionilor și a tenului aspru, prevenind imbatranirea prematura a acesteia.
Extractul uleios la rece din sunătoare este foarte bun de asemenea și pentru arsuri, hematoame, inflamațiile ganglionilor și a tenului aspru, prevenind imbatranirea prematura a acesteia.
Uleiul de măsline și proprietățile lui. Un ulei emolient și bogat care hrănește epiderma în profunzime și reglează sistemul natural de hidratare al pielii. De asemenea calmează roșeața și iritațiile. Fiind foarte blând este bine tolerat de toate tipurile de piele, inclusiv cele foarte sensibile.
Ajută tenurile deshidratate, uscate și obosite.
Datorită conținutului de hidroxitirosol (polifenol), vitamine și antioxidanți, uleiul de măsline conferă o strălucire naturală, aparte pielii și ameliorează ridurile.
Previne arsurile solare si uscarea pielii.
Are un conținut ridicat de acid linoleic, luteina (un antioxidant puternic) și carotenoidul care :
- impiedică radicalii liberi
- protejează celulele pielii de îmbătrânirea prematură
- contine beta-caroten ( vitamina A)
- fiind un antioxidant puternic –hrănește și intinerește pielea
- este un foarte bun agent antiinflamator
- tratează dermatita de scutec
Uleiul de germeni de grau presat la rece este bogat în vitamine A, B, D și E, iar raportul dintre omega 3 și omega 6 este aproape de cel ideal. Este unul dintre uleiurile cu gradul cel mai înalt de protecție și regenerare a pielii. Antioxidant puternic, apără pielea de radicalii liberi.
Conține minerale, acizi grași esențiali, proteine, acid ferulic-un antioxidant mai puternic decat vitamina E, carotenoide și betacaroten, adica precursorii vitaminei A și scualen.
Acidul ferulic și scualenul conferă acestui ulei proprietăți cosmetice remarcabile:
- se absoarbe rapid, catifeleaza și previne îmbătrânirea pielii.
- reduce petele, mâncărimea și imflamațiile de pe piele.
- ajută în tratarea pielii uscate, afectate de frig, vânt puternic sau arsă de soare.
- ajuta în eliminarea vergeturilor.
- ungerea cu acest tip de ulei natural ajută la păstrarea sănătații și strălucirii părului, fiind recomandate tratamentele în special după expunerea la frig sau căldura excesivă, pentru părul tern, vopsit excesiv și lipsit de viață.
Datorită conținutului ridicat de vitamina E și D poate ameliora cicatricile și vergeturile prin aplicarea zilnică pe locul afectat, timp de două-trei luni. Dacă suferiți de sensibilitate chimică la detergenți, calmează rapid înțepatutile provocate de toxicitatea acestora.
Ceara de albine și proprietățile ei:
- antiseptică, tratează rănile și eczemele
- emoliente, antiinflamatorii și nutritive, conservant natural
- are efect benefic asupra circulației sanguine și asupra întregului echilibru al corpului
- conferă pielii suplețe și catifelare
- are o acțiune de restructurare și elasticizare a pielii
- are efect calmant și ajută pielea să rețină umezeala
- ae rol de barieră de protecție formțnd un strat fin pe piele
- protejează pielea datorită proprietăților sale rezistente la apă
- are un efect de reîntinerire asupra tenului
- conține o serie de principii care rămân active chiar și după prelucrarea termică
Are foarte multe alte proprietăți și întrebuințări .