Brusturele dulce sau brusturele rosu , este cel care creste pe marginea apelor curgatoare , in special in zonele montane. Frunzele sunt mari , rotunde ca niste palarii si se recolteaza la completa lor maturitate- se usuca natural si se pastreaza in loc uscat si bine aerisit. Se pot folosi la tratarea astmului, tusei, raguselii, artritei, febrei sau ca diuretic - este nevoie si de rizom ( acestia se recolteaza primavara sau toamna, se spala si se usuca ) - 10 gr de planta maruntita in cantitati egale se pun pe foc cu un litru de vin natural si se lasa sa fiarba la foc domol 10-15 minute, se lasa acoperit 3 ore. Se administreaza o lingurita pe zi. La inceputul primaverii apar si minunatele flori care se recolteaza in luna aprilie si au un parfum delicat cu note vanilate :)
Rizomul si radacina au o valoare terapeutica in medicina umana dar in cea veterinara. Principiile active au o actiune reglatoare a tensiunii arteriale ( scade tensiunea la hipertensivi si o ridica la valori normale la hipotensivi ) O planta cu beneficii si in tratarea cancerului. Iar extern este benefica pentru tratarea hemoroizilor , cicatrizarea ranilor si ameliorarea durerilor de picioare . Se prepara un decoct din 3 linguri de rizom maruntit la 1 litru de apa. Se fierbe 15-20 minute la foc domol, se lasa acoperit 30 minute apoi se efectueaza spalaturi locale in cazul hemoroizilor si a ranilor, iar pentru durerile de picioare se fac bai.
Ca adjuvant in tratarea cancerului , se prepara un decoct dintr-o lingurita de rizom marunti la 250 ml de apa rece. Se fierbe la foc domol -10- 15 minute . Se administreaza 3 cani pe zi
Frunzele se pot consuma si in smoothie , cu mere sau alte fructe de sezon sau bunul plac .
Mie imi place sa adaug si cateva stafide , sau ananas , sau kiwi , catina , sau putin polen si miere . Dupa bunul plac si ce aveti prin casa ...:)
Sa zambim cu Inima !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Lăsați un mesaj!